4 вересня - яке церковне свято, і чому в цей день не рекомендується носити одяг темних кольорів?


Що завтра за церковне свято святкують в Україні за новим календарем і кому моляться віряни -- читайте в матеріалі ТСН.ua.

Завтра, 4 вересня, у православному календарі вшановується пам'ять святого священномученика Вавили, єпископа Антіохійського. Цей видатний діяч раннього християнства залишив по собі яскравий слід завдяки непохитному захисту віри у Христа. Його життя та мученицька смерть стали символом глибокої відданості Богу та протистояння язичницькій владі.

Святий Вавила з'явився на світ в Антіохії, одному з найбільш значущих і впливових міст Римської імперії. Це місто стало одним із початкових центрів поширення християнства і саме тут віруючих вперше почали називати християнами. Вавила вирізнявся як відданий пастир і палкий проповідник, знаменитий своєю любов'ю до пастви та незламною вірою. Він обійняв посаду єпископа Антіохії у важкі для Церкви часи, коли християни стикалися з переслідуваннями з боку римських імператорів.

Є кілька переказів про життя святого Вавили, але найбільш відомий епізод, коли він зіткнувся з римським імператором. Імператор, ім'я якого не збереглося у всіх джерелах, прагнув увійти до християнського храму в Антіохії, щоб здійснити там язичницьке жертвопринесення. Святий Вавила рішуче заборонив імператору осквернити святиню, не дозволивши йому переступити поріг храму. Це викликало лють імператора, і Вавилу було заарештовано. Підданий тортурам, він, незважаючи на муки, не відступив від своєї віри і не зрікся Христа.

Нарешті, святий Вавила був страчений за наказом імператора. Його мученицька смерть стала символом непохитної віри для християн того періоду. Вавилу стратили разом із трьома його юними учнями, які також прийняли мученицьку смерть, відмовившись зректися своєї віри.

Він є однією з центральних постатей у юдейській, християнській та ісламській традиціях. Він відіграє важливу роль як вождь ізраїльтян, пророк, законодавець та посередник між Богом і народом.

Мойсей з'явився на світ в Єгипті в часи, коли фараон наказав знищувати всіх новонароджених єврейських хлопчиків, побоюючись зростання чисельності ізраїльтян. Щоб урятувати дитину, мати Мойсея заховала його в кошику і пустила плисти по Нілу. Кошик знайшла дочка фараона, яка прийняла Мойсея до своєї родини і виховала його як єгипетського принца.

Хоча Мойсей зростав у палаці фараона, він завжди пам'ятав про своє єврейське коріння. Одного дня, побачивши, як єгиптянин б'є єврейського невільника, Мойсей втрутився і вбив нападника. Після цього інциденту він був змушений тікати з Єгипту, оскільки боявся за своє життя.

Мойсей оселився в землі Мідіян, де взяв за дружину Сепфору, дочку мідіянського священика Іофора. Під час випасу овець на горі Хорив, Мойсей побачив дивовижне явище — кущ, охоплений полум'ям, який не згорав. З цього куща до нього звернувся Бог, який доручив Мойсею повернутися до Єгипту і вивести ізраїльтян з рабства.

Мойсей повернувся до Єгипту і, разом зі своїм братом Аароном, звернувся до фараона з проханням звільнити ізраїльтян. Фараон відмовився, і Бог наслав на Єгипет десять кар. Лише після останньої кари — смерті первородних — фараон дозволив ізраїльтянам залишити Єгипет. Вони вирушили до Обіцяної землі.

Під час втечі Бог дивовижним чином розділив води Червоного моря, дозволивши ізраїльтянам пройти, а потім затопив єгипетське військо, яке переслідувало їх.

Після виходу з Єгипту Мойсей привів ізраїльтян до гори Синай, де Бог уклав з ними заповіт і передав Мойсею Десять заповідей, що стали основою морального та релігійного життя. Ці заповіді стали фундаментом єврейського закону і моральних норм, впливаючи на етичну та правову традицію багатьох народів. На Синаї Мойсей перебував 40 днів і ночей, під час яких отримав не лише Десять заповідей, але й детальні інструкції щодо побудови Скинії — переносного храму, де Бог перебував серед свого народу.

Мойсей керував ізраїльтянами під час їхньої 40-річної мандрівки пустелею до Обіцяної землі. За цей час він часто стикався з невдоволенням і непокорою народу. Проте Бог завжди підтримував Мойсея, даючи йому силу і мудрість для подолання труднощів. Однак Мойсей також мав свої помилки. Наприклад, в одному з епізодів він проявив недовіру до Бога, коли вдарив по скелі, щоб отримати воду, замість того, щоб просто звернутися до Бога. За це Бог не дозволив йому увійти до Обіцяної землі.

Мойсей завершив свій земний шлях на горі Нево, звідки він зміг побачити Обіцяну землю, але не зміг увійти до неї. Його відхід зі світу був винятковою подією, адже сам Бог поховав його, залишивши місце поховання невідомим. Після Мойсея керівництво ізраїльтянами перейшло до Ісуса Навина, який привів їх до Обіцяної землі.

Цей день вважається несприятливим для відвідування гостей. У народі вірили, що ця дія може накликати нещастя. Також не рекомендується сваритися чи з'ясовувати стосунки, оскільки конфлікт може затягнутися. Носіння одягу темних відтінків теж заборонено, оскільки він може притягнути нещастя та сум.

Цього дня селяни починали збирати на городі урожай цибулі. Тому день часто ще називали в народі "Цибулинним". Також молилися святому Вавилу, щоб той дарував здоров'я домашній худобі.

Related posts